Missa inte Atlantis i kväll (för Nasas skull)

Klockan 22.31 i kväll torsdag svensk tid lyfter rymdfärjan Atlantis mot ISS, mission STS-122. Du ser förstås den storslagna uppskjutningen direkt på Nasa-tv.

Kollar du så hjälper du ju nya nasa.gov med besökarstatistiken. Jag tycker den aktuella omgörningen av sajten fungerar ganska bra. Man har lyft fram tv-delen och förenklat ingångarna. Däremot andas sajten med de gråa kantiga blafforna lite väl mycket grabbighet. Nasa gör ju allt för att intressera den amerikanske skattebetalaren för sin verksamhet och den nya sajten är förstås en del i det arbetet. Man uttrycker sig blaffigare. Kolla till exempel på den här filmen om återvändande till månen. Rena actionfilmsestetiken.

Jag är osäker på detta vägval. Jag tror, hoppas, att man i längden tjänar på en mer resonerande ton, där astronauters och ingenjörers vision och enträgna arbete står i första rummet. Lets get personal snarare än lets go Hollywood. Men om detta kan engagera average Joe och medelsvensson så visst, kör på, go Atlantis.

Uppdatering: OBS, uppskjutningen har skjutits upp. På grund av att bara 2 av 4 bränsleindikatorer fungerade utan problem under tankning har man beslutat att avbryta. Hade 3 av 4 fungerat hade man kört. Nu försöker man igen i på fredagen och vidare i fönstret för uppskjutning som dock tar slut på vid Lucia. Då är det början på januari som gäller.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist