Monsterteleskop fick klartecken

Ett teleskop av extrema mått ska nu designas i Europa. Vid ett möte i Nederländerna beslutade ett nätverk av astronomer att inom fem år presentera en teknisk lösning på ett teleskop med en diameter på 100 meter. Dagens ”stora” teleskop ligger runt 10 meter.


Teckning: ESODet kallas ELT – Extremely Large Telescope – och det är ett monster som nu ligger på ritbordet. Om allt går som det ska kan vi om tio år se detaljer på månen som ligger 2 meter från varandra. Rymdteleskopet Hubble ser i dag detaljer på 95 meters avstånd.

Till skillnad från Hubble ska dock detta ELT – med arbetsnamn OWL (OverWhelmingly Large) – vara markbaserat. Detta kräver ett avancerat system för att motverka de atomosfäriska störningarna som uppstår. Hubble har betydligt klarare sikt och dess 2,4 meter stora spegel motsvarar runt 25 meter på jorden. Om ELT blir verklighet kommer det dock att betyda enormt mycket för astronomin.

– En 100 meter stor spegel skulle förändra vår förståelse av universum och flera grundläggande frågor. Till exempel om ”jordar” i andra solsystem och om hur de första stjärnorna och galaxerna bildades, säger astronomen Isobel Hook vid Oxford University.

Arbetet med ELT har hittills hållit på i tre år och involverat över 100 europeiska astronomer. När man nu bestämmer sig för att gå vidare är tidslinjen att man inom fem år ska ha löst alla tekniska problem det innebär att bygga en spegel av detta jättemått. Därefter vidtar en konstruktionsfas och i bästa fall kan teleskopet stå färdigt 2015.

– Det kommer att kännas som att vara där när de första teleskopen pekades mot himlen, säger Isobel Hook.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist