Musks vision för Mars kan locka makten

I Fokus skriver jag om planeten Mars och försöken att strukturera en plan för att skicka människor till den svårhanterliga miljön. De mer storslagna visionerna kan faktiskt få det politiska stöd som tills nu saknats för Mars-resor.

Sven Grahn reflekterar i artikeln över entreprenören Elon Musks roll i ljuset av att han är oerhört fokuserad på permanenta bosättningar på Mars. Han uttrycker det målande som att Musk ”ger Nasa jungfrusilen, så att de ska bli beroende av Mars”.

Enligt Grahn är det inte troligt att Elon Musk och hans företag skulle kunna bekosta ett helt Mars-äventyr, men genom att inspirera allmänheten och samtidigt underhandsschackra med Nasa vill han ha rymdmyndighetens resurser med på tåget. Nasa har redan erbjudit Musk att kostnadsfritt använda systemen för djuprymdsresor när SpaceX skickar testfarkosten Red Dragon mot Mars 2018.

Elefanten i rummet är SLS, de gigantiska raketer som Nasa utvecklar för framtida resor till Mars. Det slukar redan nu alltför mycket av Nasas budget enligt kritikerna och många undrar varför man inte kan låta privata företag som Elon Musks SpaceX sköta raketbyggandet istället. Den intressanta frågan är då i vilken utsträckning en stat kan förlita sig på en privat partner.

Så allt faller tillbaka på politik. Mars är inom räckhåll för kortare besök och om SpaceX och Nasa skulle slå påsarna ihop kan vi säkert vara där om 10 år, men då måste det till en politisk satsning som varken Hillary Clinton eller Donald Trump har uttryckt något intresse för.

Allmänhetens engagemang för de korta månbesöken i Apolloprogrammet var stort, men försvann i princip efter att Neil Armstrong tagit de första stegen. Att använda ”fotavtryck och flagga”-resor till Mars för att till exempel göra ”America Great Again” är därför en väg som helt enkelt inte lockar amerikanska makthavare. De vet att de inte kommer att få tillräcklig utdelning.

Därför är Elon Musk troligen strategiskt rätt ute när han pratar om städer på Mars och inte forskningsresor. Bosättningar kräver betydligt mer, men så är de också mer intressanta. Psykologiskt tar de inte slut och det finns möjligen också en mer reell kontext av makt i permanent närvaro på Mars som kan locka politiker. I en värld av förändrande jordmåner skulle därför Musks vision kunna slå rot.

Och stänger USA dörren, kanske något annat land vill bli partner.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist