Nasa-chefen: Kina kommer före oss till månen

I Indien pågår just nu den stora rymdkongressen IAC. Årets upplaga går av stapeln på en framtidskontinent inom rymdutforskning och rymdfart, det tycks alla vara överens om.

Nasa-chefen Michael Griffins går till och med så långt som till att sensationellt utse en kines till näste man på månen – trots Nasas storsatsning på att återvända. Det var efter ett tal häromdagen som han på den efterföljande frågestunden yttrade de uppseendeväckande orden:

Jag tror personligen att Kina kommer att vara tillbaka på månen före oss. När det händer kommer amerikanerna inte att gilla det, men det är vad de kommer att tvingas stå ut med… [rymdfart] är en av de saker som gjorde oss till världes största ekonomiska makt. De kommande åren kommer vi att tvingas lära oss det igen och jag hoppas att amerikanerna lär sig läxan på ett positivt sätt och reagerar genom att investera i de saker som utgör gränsen för vad som är möjligt.

Griffin är uppenbarligen ute efter att väcka den slumrande viljan att satsa på rymdfart hos amerikanerna, men det är ingen tvekan om att Kina har förmågan och tänker ge amerikanerna en match på väg mot månen. Nästa årtionde kan bli väldigt spännande.

TT-AFP rapporterar mer från kongressen och de planer Kina, Indien och Japan har för månen.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist