Nasa: Discovery kan landa

NASA har givit klartecken för rymdfärjan Discovery att återvända till jorden. De nya skavanker som hittades har man beslutat att inte åtgärda.


UPPDATERAT FREDAG 5/8

Foto: NASA– Packa ihop rymddräkterna – det behövs inga ytterligare reparationspromenader. Det är beskedet från Nasa efter att Discoverys status har utvärderats

Med nya möjligheter kommer nya problem. Eftersom NASA kan undersöka hela färjan, ser man också skavanker. Efter onsdagens rymdreparation upptäcktes ytterligare lösa delar på färjan. De bedöms dock inte vara farliga vid återinträdet i jordatmosfären och Discovery kommer att återvända som planerat på måndag. Under tiden fortsätter besättningen arbetet med att lasta och lossa från rymdstationen ISS.

UPPDATERAT ONSDAG 3/8

Foto: NASA– Det verkar som att den här stora patienten är botad, kunde astronauten Steve Robinson utbrista efter att han ryckt bort de två delar av fyllnadsmaterialet mellan värmesköldarna som stack ut.

”Operationen” gick utan problem. Det mest riskfyllda var att ta sig till undersidan av Discovery, men med hjälp av robotarmen förlöpte även detta utan problem.

UPPDATERAT TISDAG 2/8

Under onsdagens schemalagda rymdpromenad kommer Soichi Noguchi och Steve Robinson att få i uppgift att rycka bort det fyllnadsmaterial som sticker ut på undersidan av rymdfärjan Discovery. Det meddelade Nasa på tisdagen. Om de inte lyckas rycka loss materialet har de med sig verktyg för att skära ned det så att ytan blir jämn. Det finns annars en liten risk att materialet blir så hett vid återinträdet i atmosfären att färjan riskerar explosion.

UPPDATERAT SÖNDAG 31/7

Foto: NASA

Fyllnadsmaterial har lossnat på två ställen under rymdfärjan Discovery. NASA överväger att låta besättningen på färjan reparera skadorna.

Vad man först försöker avgöra är dels hur allvarliga skadorna är, dels hur de i så fall skulle kunna repareras. Mycket tyder på att astronauterna Soichi Noguchi från Japan och NASA’s Steve Robinson kommer att åtgärda dem under någon av de två rymdpromenader som ligger schemalagda.

Det handlar om fyllnadsmaterial som ligger mellan de sköldar som ska skydda mot den extrema hetta som uppstår vid inträde i atmosfären. Genom att detta material lossnat och står ut på två ställen riskerar det att bli glödhett vid återinträdet och i sin tur leda till att färjan riskerar haveri.

Möjligheterna för astronauterna att göra något åt skadorna ligger i att banka ner materialet eller helt enkelt ta bort det som står ut.

uppdaterat fredag 29 juli 18.00

Foto: NASA

Befälhavare Eileen Collins och hennes medarbetare ombord på den amerikanska rymdfärjan Discovery har bråda dagar. Den berömda biten av isoleringsmaterial som lossnade från bränsletanken kan ha skadat färjan.

Om så är fallet riskerar Discovery att gå samma väg som systerfärjan Columbia och explodera på väg ned genom atmosfären. Med hjälp av laser och kameror har besättningen undersökt undersidan av färjan, samtidigt som man genomför angelägna underhållsarbeten i samband med dockningen med rymdstationen ISS.

Detta är är läget på de två ”fronterna”:

Eventuella skador

Inga allvarliga skador har hittills upptäckts på rymdfärjan. Med en robotarm har undersidan av Discovery undersökts. Det finns sex punkter som ser onormala ut och undersökningen av dessa fortsätter. Under lördagens rymdpromenad ska två astronauter göra en visuell undersökning av rymdfäjans undersida. Denna undersökning väntas dock endast komplettera den mer exakta tekniska undersökning som redan gjorts och som nu analyseras. Samtidigt har Nasa:s ingenjörer fullt upp med att säkra så att inga isoleringsbitar kan lossna från bränsletanken i fortsättningen. Detta gjordes inte i samband med arbetet att säkra isoleringsmaterialet på rymdfärjan. Besättningsmedlemmen Andy Thomas uttryckte under en presskonferens med reportrar på jorden viss frustration.

– Det är viktigt att Nasa undersöker varför man inte säkrade isoleringsmaterialet på bränsletanken medan man jobbade med isoleringsmaterialet på färjan.

Övrigt arbete:

Den Italien-byggda tryck-containern ”Raffaello” har med sig 15 ton förnödenheter och material för ISS. Den ska tömmas och sedan fyllas med drygt 13 ton sopor som ska hem till jorden. Rymdfärjans besättning har dockat Raffaello med ISS och ska arbeta med ilastningen tillsammans med besättningen på ISS. Man förbereder också lördagens rymdpromed då ett antal externa arbeten ska göras på rymdfärjan och ISS.

Mer info:

NASA-TV

NASA:s hemsida för Discoverys uppskjutningen

Svenska Astrowebb

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist