Nasa kuppade Colbert

Nasa framstod först som idioter, men lyckades vända situationen med hjälp av Christer Fuglesangs besättningskompis från rymden 2006, Suni Williams.

Det var när Nasa uppmanade folk att rösta på vad den nya Italien-byggda besättningsmodulen på rymdstationen ska heta som den kände tv-profilen och komikern Stephen Colbert fick den geniala idén att kuppa omröstningen. Han uppmanade sin miljonpublik att rösta på honom och givetvis vann han.

Aj aj, pr-folket på Nasa framstod som förlorare och debattörer uppmanade dem att respektera omröstningen. Som tur var hade de fått in brasklappen att omröstningen var rådgivande och därför beslutade de sig för ett helt annat namn: Tranquility – den plats på månen där besättningen på Apollo 11 landade.

Det hela slutade lyckligt för Nasas del. Natten till onsdagen skickade de Suni Williams till Colberts show – hon med det långa svarta håret som flög med Fuglesang på STS-116 2006 och stannade på rymdstationen i  195 dagar. Hon fick avslöja för en spelat förvånad Colbert att han inte fick äran. Däremot kunde hon trösta honom med att träningsmaskinen inne i modulen ska heta Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill. Förkortat COLBERT.

Lite nördig kreativitet och en kvinnlig astronauthjälte som kan föra sig i medierna. Se där så enkelt det gick att vända den potentiellt pinsamma situationen. I slutändan fick Nasa, rymdstationen och rymdverksamheten massor av behövlig uppmärksamhet.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist