Nästa gång smäller det på rymdstationen

Nasa-astronauten Lisa Nowak sitter häktad för ett överfall på Fuglesangs flygkollega Billy O:s flickvän. Well, det är antagligen en tidsfråga innan vi ser ett slagsmål på rymdstationen.

Alla smaskiga detaljer om svartsjukedramat kan du läsa här eller här. Nog var det för väl att Nowak inte gick loss med pepparsprejen inne i en rymdfärja, men det bevisar att även astronauter kan få en knäpp.

Har det inte varit gruff på den trånga rymdstationen ännu, så lär det bli. Egentligen finns ingen anledning att undvika det (om nu inte viktig utrustning används som tillhygge). Kanske är det till och med bra för vårt fortsatta liv i rymden att mer känslor tillåts därute.

Med det menar jag inte att man ska offra det ypperliga samarbete över språk- och nationsgränser som det knappt finns motsvarighet till i andra sektorer av mänsklig verksamhet, men svartsjuka är ju också ett universellt språk.

På den utmärkta online-tidskriften the Space Review pågår en diskussion om hur Nasa ska återuppliva intresset för rymdfart hos de unga som enligt mätningar slutat bry sig. Senaste artikeln handlar om att fokusera på människorna, äventyret, känslorna, det storslagna. Kanske inte helt fel med lite triangeldrama som krydda.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist