Nu är det öppet för nya europeiska astronauter

I dag öppnar ESA:s sajt för att rekrytera nya europeiska astronauter. Även om chansen för svenskar i den här omgången inte är särskilt stor (läs mer) så kommer fler uttagningar.

Speciellt om ESA bestämmer sig för att satsa på en egen farkost som kan ta människor till rymden. Då slipper de europeiska astronauterna vara gäster på ryska och amerikanska farkoster. Då kommer antalet antagningar också att öka dramatiskt. Därför kan det vara värt att visa intresse redan nu.

Efter att tidigare ha funderat på att gå ihop med ryssarna om ett gemensamt projekt kallat Kliper verkar det som om ESA just nu diskuterar att gå vidare med ATV som just nu har transporterat förnödenheter till rymdstationen. Genom att modifiera den skulle Europa kunna börja transportera även människor.

Det är ett logiskt steg. Vi har egna raketer i form av Ariane, vi har en redan till viss del trycksatt transportfarkost i form av ATV, vi har astronauter. Klart vi ska använda det vi har. Sedan ska förstås allt koordineras med våra samarbetspartner. Det vore ju kul om en framtida Astronaut-ATV kunde få en roll i framtida expeditioner bortom omloppsbana och inte bara dubblera Soyuz.

I november beslutar ESA om man ska gå vidare och på vilket sätt.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist