Nu kan norrmännen också få en astronaut

Vad norrmännen än säger så är Christer Fuglesang förste svensk i rymden. Men förtvivla inte i Norge. Möjligheterna kommer.

Hotellmagnaten Robert Biglows rymdsatsning ansågs vara början på en hotellkedja för rymdturister. Men Bigelow Aerospace vill inte uppfattas så. Snarare vill man ge mindre länder möjlighet att köra igång ett eget rymdprogram.

Det framkom på ett pressmöte som Robert Bigelow höll i förra veckan och som analyseras av The Space Review. Där är man inte alls säkra på att det är en hållbar inriktning för Bigelow att samarbeta med nationer och tippar på att det nog ändå blir playboys med pengar som tar en tur till de uppblåsbara rymdstationerna.

Men framtiden är oberäknelig. Bigelow har bevisat att deras koncept fungerar genom att Genesis 1 just nu kretsar i omloppsbana. Kombinationen SpaceX och Bigelow kan mycket väl klara av att erbjuda ett alternativ till Nasa och ISS. Vi hade Fuglesang hos Nasa, men Norge, Bigelow och SpaceX är en explosiv kombination som ger lillebror chans att visa storebror Sverige vem som är mest i rymden.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist