Ny asteroid på varningslistan

I slutet av förra veckan gick en nyupptäckt stor asteroid upp på NASA:s lista för möjliga katastrofkollissioner med jorden. Det speciella med asteroiden var att den inte upptäckts förut, att den var 800 meter i diameter och därmed skulle åstadkomma stor skada och att det fanns risk för krock redan 2008.

Asteroiden 2006 HZ51 har dock bara en chans på 1.8 miljoner att träffa jorden, så det krävs ordentlig otur. Dessutom har studierna av banan bara börjat och det troliga är att risken minskar med tiden.

Överst på listan ligger fortfarande asteroiden 2004 VD17 som om nästan exakt 96 år, den 4 maj 2102 riskerar att kollidera med jorden, även om det troliga är att även den missar.

Det diskuteras ganska friskt i de vetenskapliga kretsarna om vilka metoder man skulle kunna använda för att avvärja en hotande kollission. Det handlar om att avleda asteroiden i ett tidigt skede med hjälp av rymdfarkoster. En smäll redan 2008 skulle dock kräva andra metoder.

– Vi skulle tvingas ducka och ta smällen, säger Dan DurdaB612-stiftelsen till tidningen New Scientist. Det finns inget annat att göra än att samla mat och evakuera nedslagsplatsen.

NASA:s risklista för asteroidkollissioner

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist