Ny besättning till rymdstationen

På söndagen dockade en rysk Soyuzraket med den internationella rymdstationen ISS. Med fanns en ryss, en amerikan och en italienare.


foto: NASA TVPå söndagen dockade en rysk farkost med den internationella rymdstationen ISS. Två dagar tidigare hade Soyuzraketen skjutits upp från Kazakstan. Allt fungerade perfekt.

Med fanns en ryss, en amerikan och en italienare. Ryssen och amerikanen ska ska stanna på rymdstationen och förbereda den amerikanska rymdskytteln Discoverys ankomst i sommar. Först då kan verksamheten på rymdstationen ta fart eftersom det inte är möjligt att lasta lika mycket experiment etc via de ryska farkosterna.

Italienaren återvänder till jorden om 10 dagar tillsammans med den nuvarande besättningen på rymdstationen. En av dem, ryssen Sergei Kirkilev, har genom den senaste halvårslånga vistelsen befunnit sig i rymden i 800 dagar, vilket är nytt världsrekord.

På de tio dagarna har italienaren Roberto Vittori lovat att spetsa till matvanorna på ISS med hjälp av medhavda ingredienser från det italienska köket.

NASA TV – som du kan se på nätet – kommer att sända repriser av dockningen under veckan. Bilden ovan är från NASA TV.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist