Entreprenörerna som siktar högst

Nu tar Rymden i dag nya tag och publicerar en serie blogginlägg fram till jul. Det ska handla om människorna bakom de nya privata rymdföretagen. Historien är ett gravfält av misslyckade försök att bygga och tjäna pengar på rymdfart, men nu har flera profilerade superentreprenörer gett sig in i leken – och de håller på att lyckas.

Jag hoppas att artiklarna insprirerar några av alla de som drömmer om att starta eget eller redan är entreprenörer. Jag vill också visa att Richard Branson, Elon Musk, Jeff Bezos med flera har en vision om rymden. Dessa enormt framgångsrika affärsmän vill medverka till att människan etablerar sig utanför jordklotet. De delar min övertygelse om att detta är enormt viktigt att åstadkomma och lägger nu så mycket prestige och pengar i sina projekt att det kanske förändra den riktning historien tar. Häng med från början:

Del 1 :  Att bryta ny mark – i rymden
Om någon efter månlandningarna i början av 70-talet hade sagt att det 2010 är svårt att upprätthålla närvaro på en rymdstation i låg omloppsbana skulle få tro på det. Då gissade de flesta att det vid det här laget skulle finnas permanenta rymdbaser på både Månen och Mars.

En huvudorsak till den stagnerande utvecklingen är kostnaderna för att skicka saker till rymden. När de flesta produkter blivit billigare har raketerna inte följt med och det är statliga jätteinvesteringar som ligger bakom de transportmedel som används i dag. Några prispressande marknadskrafter har inte lyckats ta sig in.

Det är inte viljan att kommersialisera rymdfarten som har saknats; projekten har varit många och pengarna har rullat, men ingen har kommit i närheten av att kunna visa konkreta framsteg. Allt har misslyckats i denna tekniskt svåra och krävande bransch. Tills nu. En ny generation redan framgångsrika entreprenörer har tagit sig an utmaningen och noterar konkreta framgångar. 2010 var till exempel året då en privatbyggd raket kapabel att transportera saker till rymdstationen lyckades nå omloppsbana.

Rakettillverkning på SpaceX
Tillverkning av munstycken till Falcon9-raketen. Interiör från SpaceX lokaler invid flygplatsen LAX i Los Angeles. Foto: SpaceX / Roger Gilbertson

Skillnaden mellan då och nu är entreprenörerna. De har tagit personlig kontroll över hela projektet och håller hårt i tillverkningsprocessen samtidigt som de attraherar de bästa kompetenserna och ger dem stor frihet. De använder också egna pengar från tidigare verksamheter till den nya affären. Tidigare misslyckade rymdsatsningar tog in externa finansiärer och brände pengarna utan resultat.

Ingen banbrytande ny teknik är inom räckhåll utan det handlar fortfarande om raketer som drivs kemiskt av ett bränsle. Då gäller det att tänka nytt och jaga kostnader. Entreprenörerna i USA (där utvecklingen har börjat) visar att det är möjligt att bryta ny mark inom en svår bransch. De som nu håller på har redan bevisat att de kan bli miljonärer i andra branscher. Sätten de jobbar på med den svåraste och viktigaste utmaningen för människan kan inspirera många.

Avsnitten i serien:
Del 1: Entreprenörerna som siktar högst
Del 2: Jeff Bezos
Del 3: Elon Musk
Del 4: John Carmack

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist