Nya Apollo-projektet heter Orion


För dem som hellre vill se framåt än älta forna tider så har en logga från Nasa läckt ut till CollectSpace.com. Det är den nya symbolen för Orion-projektet vars första steg är att ta människor tillbaka till månen. Orionprojektet är alltså vår generations motsvarighet till Apolloprojektet.

Motsvarigheten till Apollokapseln, den nya CEV, Crew Exploration Module, kommer antagligen att benämnas Orionkapseln. Den kommer också att kunna användas för att frakta människor till och från den internationella rymdstationen ISS. Tidigare har Nasa döpt det nya raketsystem som ska användas till Ares 1 och 5, en blinkning till Apolloprojektets Saturn 1 och 5. Ares är en grekisk krigsgud som romarna kopplade ihop med planeten Mars och efter månen kommer Aresraketerna att riktas mot Mars.

Nedan en skalenlig teckning tagen från Wikipedia, som visar hur stor Saturn 5 var – och hur kraftig Ares 5 kommer att bli.


Saturn V, som sköt upp Apollokapseln, Rymdskytteln, Ares 1 som ska skjuta upp Orionkapseln och Ares V som ska transportera tung utrustning.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist