Nya jättekliv på Mars och intervju i P3

Tre marsrobotar
Tre generationers Marsrobotar. Spirit till vänster. Curiosity till höger.

När jag 2004 satt klistrad vid en slö laptop och följde farkosten Spirits landning på Mars ledde det till att jag började blogga om rymden. Drygt åtta år senare fick jag så åter uppleva den storslagna inspirerande känslan – den nya roboten Curiositys ankomst till Mars. Nervositeten, landningen, de första bilderna. I komprimerad form gestaltades i morse människans rörande och viktiga kamp för att lära känna villkoren bortom jordklotet.

Klippet börjar just när fallskärmen har vecklat ut. Rymdsonder har mer om hur landningen gick till.

P3 Nyheter intervjuade mig några timmar senare. Kort inslag, men bra samtal med påläst journalist.

Jag ska nog börja kalla mig aktivist istället för journalist i fortsättningen. Jag har nämligen svårt att förhålla mig speglande objektiv när jag uttalar mig. Det gäller speciellt Mars. Curiosity måste få sällskap så snart som möjligt. Vi måste skicka fler och billigare robotar och utrustning och vi bör kunna skapa ett brohuvud under 20-talet och befästa mänsklig närvaro på Mars under decennierna som kommer. Det är psykologiskt viktigt att veta att det finns alternativ livskraft på säkert avstånd från jorden samtidigt som det kan öka insikten om jordens utsatthet.

Ett mänskligt fotfäste på är Mars en hyllning till allt liv som under miljarder år kämpade för att utvecklas och sprida sig över jorden och till slut frambringade oss människor. Vi har Mars inom räckhåll rent tekniskt. Skulle saker och ting rasa på jorden och möjligheterna att satsa på rymden försämras drastiskt är det vi som måste förklara för våra barn att vi hade chansen men inte tog den.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist