Nya tecken på vatten och vulkaner på Mars

Data från den europeiska sonden Mars Express fortsätter att överraska. Tidskriften Nature publicerar i sitt kommande nummer tre artiklar som visar att planeten är geologiskt aktiv – och det höjer ytterligare temperaturen i spekulationerna om liv på Mars.


I det nya numret av tidskriften Nature finns inte mindre än tre studier som bygger på resultat från den europeiska sonen Mars Express. De visar att Mars kan vara vulkaniskt aktiv, att glaciärer på Mars har vandrat och att flytande vatten regelbundet tränger upp ur planetens inre.

Samtidigt pågår en större årlig konferens i USA anordnad av Lunar and Planetary Institute. Resultaten från Mars Express överväldigar forskarsamfundet och en slutsats är att Europa på allvar är något att räkna med i rymdsammanhang.

– De är stolta – och det ska de vara. Det här är lovande för européernas självständiga utforskande av solsystemet och kommande gemensamma aktiviteter, säger Ray Arvidson som ansvarar för analyserna av Mars Rover-projektet till space.com.

De nya studierna av Mars Express-data ger upphov till nya spekulationer om liv under ytan på Mars. I maj ska Mars Express sätta igång en radar som kan visa på flytande vattenfickor och ismassor under jord. Fler överraskningar lär komma.

Mer om resultaten

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist