Nystart för Europa i rymden?

Europeiska kommissionen har publicerat en ny rymdpolicy. Tanken är att EU mer än i dag ska styra och stärka Europas verksamheter i rymden. Man får hoppas att det är mer än vackra ord.

Kommissionen lovar högtidligen att detta är början till fokusering och förstärkning av Europas rymdverksamhet. Samarbetet inom ESA fungerar konstaterar man, men Europa riskerar att hamna i bakvattnet samtidigt som den ekonomiska betydelsen av rymdverksamhet ökar.

– Rymden har alltid varit en källa till inspiration, som hjälpt människor att tänka utanför och bortom gränserna och skapa innovationer. Dagens förslag är en milstolpe som garanterar att Europa inte missar de viktiga möjligheter som rymdtekniken erbjuder, säger den ansvarige kommissionären Günter Verheugen.

Återstår att se resultat, men det kan ju inte vara fel att lyfta rymdverksamheten högre upp på dagordningen, vilket jag uppfattar att man gör nu. Och kanske kan så småningom en del av de 50 miljarder euro vi betalar varje år för att hålla Europas bönder på gott humör förstärka ESA istället (som bara får 3 miljarder för att flytta fram gränserna i rymden).

Läs om nyheten på Europeiska kommissionens svenska nyhetssidor.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist