Nytt försök för SpaceX


Falcon 1 görs redo under skyarna på Kwajalein-atollen.

Kommande helg vill SpaceX göra ett nytt försök att skicka upp sin revolutionerande Falcon 1-raket. 21 januari öppnar uppskjutningsfönstret på Kwajalein-atollen i Stilla Havet.

Försöket görs 10 månader efter den misslyckade jungfrufärden. En brand fick då raketmotorn att stänga av sig efter 29 sekunder.

Många följer SpaceX och Elon Musks nya försök med uppskruvat intresse. Raketen utlovar möjligheten att skjuta saker till omloppsbana till ett pris som ligger 10 gånger lägre än i dag. Just de höga kostnaderna för att skjuta saker upp i rymden är det som allmänt anses bromsa rymdutvecklingen.

För Sverige är uppskjutningen extra intressant eftersom Esrange anser att just Falcon 1 kan göra Kiruna och Sverige till Europas enda uppskjutningsplats för satelliter. Som det är nu kan man bara skicka sondraketer från Esrange, ingenting som går i omloppsbana. Enligt Sven Grahn på Rymdbolaget är Falcon som gjord för Esrange:

– Falcon är perfekt för oss. Som om den byggts för våra behov. Rätt storlek, vätskedriven och har bara två steg, vilket är ett krav för vi kan inte låta raketsteg regna ner över Kiruna eller Norge. Dessutom är det rätt pris.

Grahn har varit på SpaceX-fabriken i Kalifornien och berättar om den intensiva aktivitet som präglar företaget. Hemligheten bakom priset är den strömlinjeformade organisationen, smart skriven programvara, att man försöker använda delar som är standard industriellt och att man köpt upp gamla lager av motordelar som använts till andra, äldre, svindyra, raketer.

Elon Musk skriver själv om det nya försöket på SpaceX hemsida.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist