Nytt varv runt solen

Så här tidigt på det nya året kan det vara värt att skicka några blickar både framåt och bakåt.

Sven Grahn tittar i sin blogg tillbaka på en rymdsammankomst 1994. Han var då imponerad av dåvarande Nasa-chefen Dan Goldins programförklaring som lovade snabbare, bättre och billigare rymdfart. Grahn konstaterar att det låter likadant i dag. Att tänka rätt är stort, men att få det att hända i rymden är uppenbarligen större.

Grahn refererar också Goldins ord om rymden som en potentiell meningsbringare till unga människor. Det ligger något i dessa. Det går inte att pracka på någon sin världsbild, men rymden har potential att lyfta illusionslösa människors blickar från tv-apparaterna. Där finns mysteriet, där finns ett meningsfullt mål att arbeta emot och det står inte i motsats till att samtidigt arbeta för en bättre planet. På längre sikt är det kanske den enda möjliga utvecklingsvägen för livet på jorden.

Om kosmiska visioner, politik, konst och marknad färgar in sig i rymdverksamheten så är det bara bra. Det är mitt hopp för 2008 att kunna fundera vidare på dessa frågor och dela med mig av mina funderingar här på bloggen.

Den som vill se vad som är på tapeten under 2008 i form av uppskjutningar får inte missa Spaceflightnow:s launch schedule.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist