Obamanauterna leder över McCains Marsvision

Presidentvalet i USA är nästa veckas stora grej och med tanke på att USA satsar så överlägset mest har det en viss relevans för människans framtid i rymden. Men vad är då skillnaden mellan kandidaterna?

För ett år sedan, när varken John McCain eller Barack Obama var nominerade av sina partier, kunde man urskilja en skillnad i engagemang. De hade inga färdiga ståndpunkter, men när McCain fick frågor tidigt under sin kampanj älskande han tanken på en människa på Mars. Obama däremot talade på ett valmöte om mer pengar till utbildning på bekostnad av människor i rymden.

Ett år senare är Obama en annan person. Han blev plötsligt mer aggressiv än McCain och lovade Nasa ytterligare två miljarder dollar för att kunna utveckla Constellation-programmet. Det hela sammanfaller märkligt väl med att just Florida är en viktig vågmästarstat som Obama absolut vill ta hem i valet.

McCain var inte sen att kontra och lovade även han två miljarder.

Och nu på sluttampen handlar det om att plocka hem ”endorsements”. Space Politics rapporterar om vilka astronauter som står på vems sida. Obamakampanjen har till och med skapat sajten ”Obamanauts” och plötsligt är tveksamheten från förra året bortblåst. Obamalägret har tagit fram en rymdpolitik som tycks appellera på rymdproffsen och det är ju antagligen Obama vi kommer att se som president, så det är bra att tongivande profiler som Peter Diamandis anser att han är på rätt spår. Även om jag är övertygad om att John McCain personligen vill gå längre och avancera snabbare i rymden.

McCains rymdpolicy

Obamas rymdpolicy


Video från Obamas tal i Titusville på Floridas ”Spacecoast” där han först presenterade sin rymdsatsning.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist