Om två månader smäller det

Den amerikanska rymdsonden Deep Impact har tagit den första bilden av sitt mål, kometen Tempel 1. Den fjärde juli ska Deep Impact medvetet krocka med kometen – för att vi ska lära oss mer.


Foto: NasaDetta är den första av många, många bilder som den amerikanska sonden Deep Impact kommer att ta av kometen Tempel 1. Den fjärde juli, på USA:s nationaldag, kommer sondens landare att krascha på kometen.

Kratern vid nedslaget beräknas bli runt 25 meter djup och 100 meter i diameter. Ett flertal instrument kommer att bevaka hur det ser ut och vi kan säkerligen vänta oss spännande bilder. Forskarna väntar sig spännande ny information om de gåtfulla kometerna.

Kometer är besökare från utkanterna av solsystemet och de är uppbyggda av ursprunglig materia som en gång formade jorden. Dessutom tros jordens utveckling ha påverkats av kometer som kommit i vår väg.

Deep Impact har varit på väg sedan januari i år. Mötet med Tempel 1 kommer att ske ungefär i jämnhöjd med Mars bana runt solen. Tills nu har ESA:s Giotto-sond varit närmast en komet. Bilderna från 2001 av Halleys komet är av typen klassiska.

Giottos bilder

Deep Impacts hemsida

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist