Oort – väldigt långt bort

Nu börjar Svt:s Kunskapskanalen att sända ett program om kometer. Det verkar mest handla om kometer ur vårt perspektiv – svansarna och deras påverkan på vår kultur. Ännu mer spännande tycker jag det är att föreställa sig kometernas ljusskygga ”hem” i det så kallade Oort-molnet.

Nyligen observerades en himlakropp av en miniplanets storlek hitom Neptunus. Det handlar om en tillfällig besökare från Oorts moln.

Forskarna tänker sig nämligen att långt därute finns ett mycket stort antal isbumlingar i en ring runt solsystemet. Avståndet är extremt. Till och med så långt ut som halvvägst till närmsta stjärna kan det finnas planetliknande objekt. Med lite fantasi kan man till och med tänka sig att föremålen vandrar mellan olika solsystem.

Svårigheten att komma så långt ut kan man övervinna genom att lifta med objekt som det i Neptunus närhet, enligt andra idéer.

Nedan den frispråkige fysikern Freeman Dysons tankar om liv ute i Oorts kometmoln (Resonemanget börjar egentligen inte förrän 10 minuter in)

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist