Opportunity fotograferar sin gravplats

Den ena av de båda robotarna på Mars, Opportunity, har nu fått syn på den stora krater som varit målet under lång tid. Här kommer roboten att stanna tills den slutar fungera.


Opportunity kan se Victoria-kratern. Bild: NASA

Victoriakratern är ligger nu endast femtio meter bort, men det som mest syns på bilden är den bortre kanten som ligger 850 meter bort. Forskarna väntar sig ett smörgåsbord av upptäckter i den stora kratern som har varit målet för Opportunity under minst ett år av färd.


Opportunitys väg mot Victoriakratern. Bilden kommer från sonden Mars Global Surveyor.

Victoriakratern är 70 meter djup. Man hoppas därför kunna läsa av Mars historia mycket långt tillbaka i tiden och få klarhet i hur utvecklingen på planeten har sett ut. Hur blött var det egentligen i området – och hur länge fanns vattnet där?

När Opportunity är framme kan vi vänta oss ytterligare ett sinnesutvidgande panorama från platsen. Sen börjar studierna och tanken är att roboten ska ta sig ner i kratern.

Satellitbilderna från sonderna runt Mars visar att det inte finns några mer intressanta vetenskapliga formationer på många mils avstånd från Victoria. Opportunity kommer antagligen att studera kratern tills något går sönder och den lilla roboten får vila.

PS: Cosmonova tänker visa filmen Roving Mars. Premiär 20:e oktober. Återkommer med mer info.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist