Prestigelöst och detaljrikt av Fuglesang

Christer Fuglesang var i Sverige i helgen och signerade böcker och höll föredrag. Och hans bok ”13 dagar i rymden efter 14 år på jorden” är faktiskt omistilig läsning för den rymdintresserade.

Det som gör boken intressant är framförallt prestigelösheten. Christer Fuglesang beskriver sin rymdresa på ett personligt och avslappnat sätt och han backar inte för att ta upp det som varit jobbigt eller gått dåligt. Resultatet blir en trovärdigt och konkret beskrivning av hur det är att åka upp i omloppsbana och att vara astronaut.

Alla med minstra intresse bör läsa Fuglesangs berättelse om det första dygnet och hur han hanterade tyngdlösheten och känslan av att vara i rymden. Om inte annat för att det inom några år antagligen finns möjlighet att själv prova en turistresa till rymdens gräns och åtminstone några minuter i tyngdlöshet.

En annan styrka med boken är detaljrikedomen. Forskaren Fuglesang har uppenbarligen haft många gigabyte i sin diktafon för det är en exakt berättelse om de 13 dagarna i rymden. Det är också intressant att få hela historien om de 14 åren på jorden. Allt som allt enkel och kul läsning. Fuglesang medverkar också i fotoboken ”Människan i rymden – från Sputnik till Mars” som på det hela taget ger en bra introduktion till rymdfart.

Mer om böckerna

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist