Privat rymdhamn i Roswell

Flygmogulen Richard Branson har bestämt att rymdturismen inom hans bolag Virgin Galactic ska utgå från ett område nära Roswell i amerikanska New Mexico. Orten är mest känd som platsen för en påstådd UFO-krasch 1947.

Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactics nya logga. Och ja, det är überchefen Richard Bransons egen iris som står modell.

2008 lyfter Virgin Galactics SpaceShip2 från en futuristisk rymdhamn i New Mexicos stenöken. Flygmogulen Richard Branson har bestämt att rymdturismen inom hans bolag Virgin Galactic ska utgå från ett område nära Roswell. Orten är mest känd som platsen för en påstådd UFO-krasch 1947.

New Mexico har en längre tid hårdsatsat för att skapa en bas för rymdtrafik. När nu Branson skriver på för 20 år kommer man närmare målet. New Mexicos ökenlika landskap är glest befolkat och vädret är lämpligt för rymdflygningar (varmt, soligt, torrt och lugnt). Virgin Galactics rymdhamn ska skapas i Upham nära Roswell. Därifrån ska SpaceShip2 lyfta 2008 eller 2009 och transportera turister till rymden. Det är Burt Rutans Scaled Composits som står för teknologin.

Hittills har 100 personer betalat in en och en halv miljon kronor var, vilket ger dem biljetter på de första flygningarna. Själva rymdhamnen kommer till stor del att byggas under jord för att inte påverka miljön för mycket. Byggandet påbörjas 2007.

Lämpat för rymdverksamhet

Man har länge utnyttjat området i New Mexico för flygverksamhet. De delar av ett ”UFO” som en bonde hittade i Roswell 1947 anses i dag allmänt ha varit en spionballong som amerikanska försvaret skickat upp från en militärbas i närheten. Eftersom området är så väl lämpat för flyg och rymdverksamhet låg en missilbas där och dessutom testade raketpionjären Robert Goddard sina farkoster i området. Myten om UFO:t uppkom alltså i ett område som faktiskt hade rymdverksamhet.

Myten har i sin tur kanske bidragit till att New Mexico satsar så hårt på rymden att man lovar över en miljard kronor i investeringar för att skapa bra förutsättningar för Virgin Galactics rymdhamn. Det kommer i dag en halv miljon turister om året till New Mexico för att besöka just Roswell och uppleva lite ufo-mytologi. Om några år kan de också besöka rymdhamnen som ligger mellan Roswell och den andra stora attraktionen i New Mexico – White Sands, vita sanddyner.

Virgin Galactics hemsida

Om New Mexocos rymdsatsningar

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist