Repris på Fuglesangs uppskjutning i natt

Efter en allt för lång väntan kommer STS-117 att skjutas upp från Cape Canaveral klockan 01.38 natten mot lördagen svensk tid.


Atlantis redo för rymden. Live-bild från webbkamera vid startramp 39A på Kennedy Space Center. (Ladda om webbläsaren för att få en ny)

Det blir en uppskjutning i skymningen. Säkert ett vackert skådespel som du givetvis kan se på Nasa-tv. Direktrapportering hittar du också på Spaceflight Now och på svenska hittar du mer hos Astrowebb.

STS-117 ska bygga vidare på rymdstationen ISS och mycket av det som händer kommer att likna det Fuglesang och hans kollegor på STS-116 gjorde. Läs detaljerna i press-pdf:n.

Nu återstår endast cirka 15 flygningar med rymdfärjan. 2010 går farkosten i pension och då kommer den till sex personer utökade besättningen på ISS att vara beroende av ryska transporter. Men det mycket möjligt att andra alternativ blir tillgängliga. Den nya stjärnan på rymdfartshimlen, Elon Musk, verkar allt mer självsäker och tror att SpaceX kommer att köra till ISS med sin Falcon 9 lagom till det att Nasa slutar. Tidningen Wired har en jätteartikel om Musk som är mycket intressant läsning. Personligen tror jag fortfarande stenhårt på att han kommer att lyckas.

Tills dess önskar vi Fuglesangs efterföljare med befälhavare Rick Sturckow i spetsen lycka till i natt.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist