Rosetta flög förbi jorden

ESA:s ”kometjägare” Rosetta passerade jorden på bara 2000 kilometers avstånd i går. Den använde jordens dragningskraft för att få upp farten i färden mot kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Se en animation av hur förbifarten kunde te sig i Rosettas perspektiv.

ESA:s ingenjörer har gjort den här animationen av Rosettas ”fly-by”. Klicka här för att läsa mer på ESA:s webbplats.

Med en hastighet av 38 000 km/tim svingade sig den europeiska kometsonden Rosetta runt jorden i natt.

Den är på väg mot kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, men behöver dragningskraften från jorden och Mars för att nå fram med rätt hastighet.

Först om tio år når Rosetta fram till kometen. Då har den gjort tre förbiflygningar runt jorden och en kring Mars. ESA utnyttjade passagen i natt till att ”öva” med månen som en tänkt komet. Väl framme vid det riktiga målet lägger sig Rosetta i omloppsbana och börjar studera kometen. Rosetta kommer också att skicka ner en landare.

Kometer kan liknas vid solsystemets fossiler. De har knappast förändrats under årmiljarderna utan är sammansatta av solsystemets ursprungliga material. Rosettas färd är ett unikt tillfälle att kunna följa en komet under längre tid och även vid passagen nära solen då den så kallade kometsvansen uppstår.

ESA bjöd in till fototävling i samband med Rosettas passage. Sonden var nämligen fullt möjlig att observera även med amatörteleskop. Rymden i dags läsare kommer självklart att få veta när de vinnande fotografierna publiceras.

Studera Rosettas hela färdplan på ESA.int

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist