Roving Mars – nu på bio

Vår grannplanet blir mer visuell än någonsin när en ny film i Imax-formatet nu är färdig. Den vetenskapliga ledaren för Marsrobotarna verkar iallafall nöjd.

Foto: Disney

Nu kommer filmen om de två Marsrobotarna Spirit och Opportunity.
27 januari är det premiär i USA för en Imax-film i 3D om projektet som tagit oss till den nu inte lika främmande planetens yta.

Imax-formatet är mycket stort och visuellt och i Sverige finns det bara på Cosmonova, Naturhistoriska muséet i Stockholm. Filmen bygger på de bilder som tagits av Marsrobotarnas Panorama-kamera, men filmteamet har också följt projektet långt innan det var säkert att det skulle lyckas.

Egentligen ville Walt Disney Productions vänta tills de två Marsrobotarna Spirit och Oppurtunity lagt ner verksamheten. Det hade blivit mer dramatiskt då, som regissören uttrycker det. Problemet är att de inte vill dö. Båda robotarna är inne på sitt tredje verksamhetsår på Mars.

Nu har man ändå fått sitt drama med pampig musik (Philip Glass och isländska Sigur Ròs) och filmisk berättarröst. De som jobbade med marsresan i verkligheten är nöjda. Steve Squyres, som är vetenskapligt ansvarig för projektet, hoppas att filmen ska väcka människors intresse för rymdutforskning. I en intervju med amerikanska AdAstra säger han till och med att filmen givit honom distans och ett nytt sätt att se på planeten: ”I know better what that place is like today than I did yesterday because I saw the IMAX movie”.

Det lär dröja innan filmen kommer till Sverige. Än så länge har inte heller Magnificent Desolation, Imax-filmen om månlandningarna nått hit. Ett tips är att ta en weekendresa till London där filmerna även körs i 3D.

Se trailern för filmen

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist