Rumäner satsar mot rymden


STABILO – når de rymden nästa år?

På det som vi tenderar att se som Europas bakgård, i ett land som ännu inte är med i EU. Där snickerar man för brinnande livet på egna rymdfarkoster.

Det är ingenting som får plats i Rumäniens budget, utan sker genom den privata stiftelsen ARCA, som i sin tur får medel genom egen företagsamhet i raketsektorn, donationer och sponsorer.

Man vågar sticka ut näsan och hoppas kunna skicka en människa till rymden redan nästa år. STABILO som farkosten heter är utvecklad för att vara säker och billig och den är nytänkande på flera sätt. Drivraketerna sitter i toppen av den och passageraren i en kula underst. Bränslet är väteperoxid (läs mer hos ett göteborgsföretag) som är rent och säkert, men inte så explosivt. Därför lyfts farkosten med ballong till 22.000 meter innan slutracet mot 100.000 meter vidtar.

Studenterna som grundade ARCA i slutet av 90-talet pluggade i ingenjören Hermann Oberths hemstad. Oberth räknas till en av pionjärerna inom raketforskningen. Kanske inspirerade han. I vilket fall har de kommit längre än de flesta europiska initiativ på området.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist