Rymddräkt i omloppsbana lever fortfarande

Foto: ISS
Besättningen på ISS säger farväl till SuitSat1

En gammal rysk rymddräkt fylld med kläder och en radiosändare håller folk över hela världen vakna på nätterna framför sina amatör-radiomottagare. ”SuitSat1” är ett experiment för att se om man kan använda gamla uttjänta rymddräkter som satelliter.

På fredagen släppte besättningen på den internationella rymdstationen ISS ut en rymddräkt i samband med en rymdpromenad. Rymddräkten tumlade i väg och radion började sända. Sändningen består av ett hälsningsmeddelande på flera språk och därefter en datorgenererad röst som rabblar telemetri, dvs uppgifter om status i rymddräkten såsom temperaturen.

Tusentals amatörradio-operatörer runt hela jorden har engagerats för att följa rymddräkten. Bland annat kan de vinna priser om de lyckas koda av vissa meddelanden. En kort tid efter att experimentet startade visade det sig att signalen blev mycket svag och på fredagkvällen dödförklarade Nasa sändaren, men det skulle visa sig vara allt för tidigt. Under helgen har rapporterna strömmat in runtom jordklotet. Folk har hört signalen. Visserligen är den svag, men den är där. Natten mellan söndag och måndag tog kom till och med de första telemetri-rapporterna, något som är viktigt för experimentledarna.

Man räknade med att batterierna skulle hålla runt 2 dygn. Nu är signalen mycket svagare än tänkt, men däremot kanske signalerna lever längre. Så småningom kommer dock SuitSat att falla ner mot atmosfären och till sist brinna upp. SuitSat 1 kan dock komma att följas av flera. Varför bygga dyra nya satelliter, när man kan använda gamla rymddräkter?

Läs & Hör mer:
Bloggen aj3u samlar ljudfiler från radiomottagarna

SuitSat.org

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist