Rymdentreprenören Bigelow tror på UFO:n

Den privata rymdentreprenör som kanske lyckas bäst just nu är Robert Bigelow med två egna små rymdstationer kretsande runt jorden. Hans drivkraft? Morföräldrarnas möte med ett UFO.


”Mission Control” på Bigelow Aerospace norr om Las Vegas

Historien står att läsa i ett välskrivet reportage i Wired. Låt det bli helgläsning. Man får reda på en hel del om de unika uppblåsbara rymdstationerna och om personen Bigelow. Är han en galning som vägrar maila av säkerhetsskäl och tror på utomjordisk verksamhet på jorden? Eller en fast besluten visionär som skickligt och realistiskt bygger ett livsverk. Kanske är han både och – kanske måste man vara det för att lyckas i rymden.

I Las Vegas väntar nu fler stationer på att placeras i omloppsbana och väl där är Bigelows tanke inte att nationer och företag ska vilja göra experiment i dem i stället för att vänta på tid i ISS. Där finns också tanken att hyra ut en ”bubbla” till turister – med möjlighet att hitta på i princip vad som helst.

Problemet för Bigelow är att han räknar med att ha habitaten färdiga redan 2010, men i nuläget finns få transportmöjligheter. Därför har han precis gått ut med ett erbjudande på 760 miljoner dollar till dem som lyckas transportera upp människor till rymdhotellen. Jämför gärna med NASA:s Cotspengar som handlar om privata transporter till ISS. Nasa erbjöd 500 miljoner.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist