Rymdfärjan blir rymdtradare

Den gamla och ifrågasatta rymdfärjan kommer att göras om till en supertanker för rymden. Detta enligt de planer som läckt ut från NASA.


Grafik: Orlando SentinelInom några månader väntas NASA under den nya chefen Michael Griffin offentliggöra sina planer för nästa steg i utvecklingen av amerikanska rymdfarkoster. Klart är att rymdfärjorna spolas, men att tekniken används för att bland annat lyfta extremt tung utrustning upp i rymden.

Den form av jumbojet för omloppsbana som rymdfärjan varit kommer vi inte att se mer efter 2010. Då – om inte tidigare – kommer de 25 år gamla rymdfärjorna att tas ur bruk. Det NASA nu planerar istället omfamnas även av organisationens kritiker. Man tänker använda den uppskjutningsteknologi som tagits fram för rymdfärjorna till att bland annat skjuta upp tung utrustning i rymden.

Uppgifter och skisser har läckt ut till den amerikanska tidningen Orlando Sentinel och förädlats vidare i amerikanska medier. När man ser bilderna som Sentinel tagit fram är det lätt att känna igen de bärraketer som i dag används för att ta rymdfärjan till omloppsbana.

Tidigast 2011 kan en sådan lastare lyfta och NASA under dess nya chef Michal Griffin driver på hårt för att lyckas med sin huvuduppgift att ta människor till Månen och Mars. Utvecklandet av en lastfarkost är ett viktigt led i det arbetet.

Att etablera närvaro på Månen och Mars kommer att kräva tung utrustning. Även om NASA inte i detalj gått in på hur man tänker sig en Marsexpedition handlar de mest omtalade alternativen om att föra tung utrustning till Mars innan människor landsätts. Då kommer HLV (Heavy Lift Vehicle) att vara absolut nödvändig.

Att ”återanvända” rymdfärjan handlar om mer än att använda de resurser som finns på ett vettigt sätt. Uppemot hundratusen personer är direkt beroende av rymdfärje-programmet för sin försörjning. Det är politiskt omöjligt att friställa tiotusentals personer i Florida, som dessutom styrs av president George Bushs bror Jeb Bush.

Bilden till höger visar hur en lastfarkost skulle kunna se ut och är gjord av tidningen Orlando Sentinel utifrån de förslag som redovisats i interna NASA-dokument.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist