Rymdturism – och rymdjobb

Redan nästa år, 2011, börjar Virgin Galactic flyga betalande människor till rymden, men inte bara rymdturister. Rymdresenärerna kommer också att vara forskare på uppdrag.

Forskarna Alan Stern och Dan Durda har båda löst biljetter till någon av Virgin Galactics första flygningar, men inte nog med det. De har skapat ”Citizen Astronauts” (och komplicerar ytterligare frågan hur man ska benämna olika rymdresenärer) och träningsprogrammen har redan börjat. Tanken är att dessa forskare ska åka upp med experiment.

Stern och Durda åker alltså inte bara för nöjes skull. De vill förbereda en ny yrkeskategori och ser nya saker att göra i rymden. Och det är så det kommer att gå till. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra i rymden, förrän vi har åkt dit och provat.

Stern och Durda har gjort en film om sitt projekt som mycket intressant inleds med historien kring det första flygplanet. Det tog några år från det att pionjärerna flög tills dess att det var ett ganska så allmänt transportmedel (så kallade barnstormers flög omkring och sålde flygturer).

Jag misstänker att ämnet ”Rymdturism” kommer att behandlas med en ytlig blandning av fascination och förakt under det närmaste året, men när det väl kommit igång, mognat, fått fler operatörer och blivit billigare – då förstår allt fler vilket enormt steg det representerar. Spännande tider.

Phil Plait är mer än vanligt lyrisk.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist