Ryssland vill hämta hem Helium 3 från månen

När farhågorna för en förestående energikris på jorden växer riktar allt fler ögonen mot månen. Där finns den lättare isotopen Helium 3 i mycket stora mängder. Från rysk sida talar man om att bygga en månbas och börja frakta hem ämnet. 100 kilo skulle täcka Sveriges årsbehov av energi.

Enligt den frispråkige VD:n för Rysslands stora rymdbolag Energia, Nikolai Sevastyanov, planerar man för att sätta upp en permanent månbas 2015 och börja bryta Helium 3 2020. Det är inte många som tar årtalen för något annat än ett försök att få politisk uppmärksamhet inför budgettilldelningen. Det är inte desto mindre intressant att frågan om att utvinna energiresurser från månen förs upp på bordet. I samband med att olja, kol och gas håller på att ta slut och dessutom göra slut på den jordiska livsmiljön, har Helium 3 seglat upp som ett framtida alternativ.

Det är som ett bränsle i de ännu ej utvecklade fusionsreaktorerna som Helium 3 är optimalt. Med Helium 3 skulle reaktorerna bli i stort sett ofarliga. Problemet är att Helium 3 knappt finns på jorden. Det är nämligen något som framförallt genereras av solen och jordatmosfären stoppar effektivt ämnet. Månen däremot, utan atmosfär och magnetfält, har samlat på sig miljoner ton Helium 3 under åren.

Enligt amerikanska forskare skulle vi inom tio år kunna utvinna och använda Heium 3 i fusionskraftverk. Men då krävs enorma samordnade satsningar. Just nu håller man efter många turer på att bygga den internationella forskningsreaktorn Iter i Frankrike.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist