Så förändrar SpaceX rymdfarten

Dagens historiska uppskjutning mot ISS kan utgöra avstamp mot en mycket snabbare utveckling av rymdfarten än många tror. SpaceX har på egen hand förändrat spelplanen ordentligt och nu kan mycket hända på kort tid.

Vi är vana vid att allt efter månlandningen blev väldigt dyrt och svårt och långsamt. SpaceX visar att trösklarna för människans verksamhet i rymden har sänkts. Nu öppnar sig rymden för nya verksamheter: gruvbrytning av asteroider, nya rymdstationer och rymdturism.

Det var bara tio år sedan Elon Musk började ragga nytänkande raketingenjörer hos de stora jättarna Boeing och Lockheed Martin. De grundade SpaceX i ett garage. På tio år har man skapat rymdfarkoster som matchar de stora nationella rymdprogrammens och man har lagt en miljard dollar på detta. Det är vad rymdfärjan kostade – per uppskjutning.

För investeringen har SpaceX i dag en anläggning i Los Angeles som producerar rymdfarkoster på löpande band. Man gör allt själva med hjälp av hypermodern tillverkningsutrustning och kan därför fortsätta utveckla produkterna i rasande takt. Inom tre år tror Elon Musk till exempel att man kommer att kunna återanvända det första raketsteget och sänka tröskeln till rymden ytterligare.

Musk bedömer att han kommer att placera en människa på Mars ”i bästa fall om tio år, i sämsta fall om 20”. En fortsatt utveckling därefter med skytteltrafik till Mars kan bli startskottet för kolonisering. I så fall är det en extrem utveckling, helt utanför de flesta experters bedömningsramar. En mans beslutsamhet och ett företags hårda, fokuserade arbete kan göra enorm skillnad.

Låt oss hoppas att det blir så också.

Se den perfekta uppskjutningen igen nedan – och här finns många fler videor från uppskjutningen:

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist