Så fortsätter livet i rymden


Suni Williams på ISS under ett samtal med amerikanska tv-kändisen Martha Stewart.

När Christer Fuglesang flög fick många svenskar en inblick i vad som händer i rymden. Och det fortsätter hända även efter att han landat. Suni Williams odlar bönor på ISS, ryska transportfarkoster dockar och kommande besättningar på rymdfärjan gör sig redo.

Suni Williams, den indiskättade tjejen vi känner som Fuglesangs kollega, stannade ju kvar på ISS när Thomas Reiter följde med ner. Hon verkar ha funnit sig väl tillrätta. Häromdagen pratade hon med amerikanska hemma-kändisen Martha Stewart och visade bland annat upp bönor som hon odlar i ett experiment för att framtida självförsörjning i rymden. Än så länge måste mat, vatten och toapapper transporteras upp och i helgen anlände en rysk obemannad Progress-farkost med förnödenheter.

På marken laddar de kommande besättningarna som ska upp och bygga vidare på rymdstationen. Nästa resa blir preliminärt 16 mars på STS-117 med bara amerikanska män i besättningen. Man kommer att göra samma saker som Fuglesang och hans kamrater, nämligen att ta med sig ett nytt fackverk och installera det, samt veckla ut och fälla ihop solpaneler.

Därefter följer STS-118 och STS-120 och sedan kommer STS-122, som bär med sig det europeiska Columbus-laboratoriet. Tyske astronauten Hans Schlegel blir ansvarig. Columbus-laboratoriet är ett stort steg mot att ISS ska kunna ta sex mans besättning. Man räknar med att genomföra tusentals experiment i det. Den 25 juli kommer en europeisk Arianeraket att skjuta upp ATV – det europeiska obemannade system för att transportera förnödenheter till ISS.

Bollen rullar vidare.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist