Så kan du bli förste svensk på månen

För första gången någonsin finns det en liten men fullt realistisk möjlighet för en svensk att komma till månen. Christer Fuglesang besökte Stockholm i dag och presenterade ESA:s kampanj för att välja ut fyra nya astronauter. Han tror att den svensk som ansöker nu kan nå månen om tio år.


Christer Fuglesang i hetluften igen. Denna gång som ambassadör för ESA:s rekrytering av nya astronauter.

Nu ska sägas direkt att nålsögat är extremt litet, men möjligheten är existerande. Jag var med på presskonferensen i dag och detta är vad som väntar dig som vill bli astronaut.

1. 19:e maj öppnar ansökningen online på www.esa.int/astronautselection. Där ska du beskriva dig själv. Du måste ha universitetsexamen inom något naturvetenskapligt ämne, som ingenjör eller inom medicin. Du har antingen minst tre års erfarenhet av arbete inom ditt fält eller flygerfarenhet som pilot. Du bör vara mellan 27 och 37 år gammal. Du måste själv bekosta en läkarundersökning enligt pilotstandarden (JAR-FCL 3) alternativt utefter en lista från ESA och bifoga resultatet. Horst Schaarschmidt på europeiska astronautcentret i Köln var med på mötet och berättade att många redan mailar honom direkt för att försöka få en gräddfil men att det inte är någon idé. Det är heller ingen idé att fuska med läkarintyget eftersom ytterligare medicinska tester kommer längre fram.

2. Runt tusen personer kommer att gå vidare till psykologiska tester som genomförs runtom i Europa. Först två dagar med standardtester av färdighet och personlighet. Sedan följer tre dagar av bland annat rollspel där man vill se hur du agerar tillsammans med andra kandidater.

3. Några hundra kommer nu att vara kvar. Dessa utsätts under fem dagar för allehanda medicinska tester. Alla kommer inte att vara helt behagliga, men du kommer att få veta allt om din kropp och din hälsa. Man satsar hårt på att med den senaste tekniken bedöma risken för att du utvecklar sjukdomar i framtiden. En astronaut måste vara fullt frisk bland annat för att kunna vara medicinsk testperson i framtiden.

4. Sista steget är djupintervjuer. Nu kommer några tiotal personer att vara kvar i processen och fyra personer ska gallras fram. I det här läget uppstår plötsligt ett handikapp för dig som är svensk. Fuglesang tog upp det faktum att han som svensk blev en av sex utvalda förra gången ESA sökte astronauter 1992. Det finns en politisk dimension (läs mer på DN) som gör att danskar och norrmän har större chans nu, så har du danskt eller norskt eller ett pass från ett annat ESA-land – sök med den nationaliteten istället. Om Europa satsar hårdare på rymden kan nya antagningar komma ifråga om några år och då har du som svensk plötsligt större möjligheter igen.

Christer var ändå noga med att säga att ingenting är omöjligt – utom i det fall du inte söker. Han påpekade också att det är en spännande erfarenhet att vara med i processen. Dessutom kom han med några insidertips:

”Börja redan nu med att fixa fram läkarintyget som du ska bifoga din ansökan. Den kan du börja fila på 19:e maj och du har en månad på dig att få den perfekt. Testerna handlar inte om vad du är bra på utan om vad du är dålig på. Jobba vad du är dålig på. Jag borde ha jobbat på mitt hörselminne. Sedan gäller det att vara förberedd på intervjuerna. Jag läste på allt jag kunde om ESA och om vad jobbet att vara astronaut handlar om. Om du ger järnet och tar en snabbkurs i ryska över sommaren kommer det att vara ett plus eftersom ryska inte är ett krav, men önskvärt.”

Vad händer sedan då? När du är en av de lyckligt antagna? Sommaren 2009 börjar 1.5 års grundutbildning i Europa, Ryssland och USA. Därefter kommer du att kunna kalla dig astronaut, men innan du får flyga måste du utbildas i åtminstone 2.5 år till världen över. Redan runt 2013 kommer den första av de fyra få resa till Kazachstan, sätta sig i en Soyuz och dundra mot skyn, uppleva tyngdlösheten och tillbringa ett halvår på ISS, den internationella rymdstationen. Runt 2017 kommer den siste av de fyra antagna att flyga till ISS. Och sen då? Som det ser ut nu kommer USA att satsa på att återvända till månen. Det blir väldigt dyrt och NASA och ESA pratar hela tiden om att samarbeta.

”Problemet är att Nasa vill köra helt på sina villkor, något ESA inte kan acceptera, men det borde vara möjligt att komma överens och starta upp ett mer robust samarbete”, säger Christer Fuglesang.

I så fall så kommer ESA-astronauter att resa till månen runt 2020 och det kommer att vara de mest erfarna som väljs ut och det kommer att bli någon av dem som antogs 2008.

Lycka till!

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist