’Så räddar vi klotet’

Sveriges Radios ”Vetandets värld” hade ett hörvärt program i dag. Tre forskare hade helt olika svar på hur klimathotet skulle motas. Det mest intressanta levererade doktoranden och statsvetaren Rasmus Karlsson vars svar var att vi måste satsa mer på rymden.

Kände professorn Christian Azar laborerade bland annat med skattesatser på koldioxidutsläpp, Eva Friman på Cemus i Uppsala förordade en ”förändrad konsumtionskultur” och ”förbud mot internationell handel”. I teorin låter det rimligt, i praktiken läskigt.

Rasmus Karlsson stack ut hakan och förordade radikal teknisk utveckling. Som exempel tog han att jorden inte räcker till för nuvarande ekonomisk expansion och att vi då måste utnyttja resurserna och möjligheterna i rymden. Dels för att skaffa energi och råvarar dels för att göra oss av med farligt avfall. För att vi ska komma dit krävs det radikala satsningar på teknisk utveckling och då räcker det inte med marknadskrafter, menade han. Regeringar måste storsatsa om vi ska komma längre än till bättre 3G-telefoner.

Mer om programmet

Lyssna på programmet

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist