Så ska Europa landa på Mars

Just nu pågår Europas största mässa för flyg och rymd – Berlin Air Show. Har du vägarna förbi Berlin i helgen kan du bland annat titta på en modell av ExoMars – Europas egen Marsrobot.


Fullskalemodell av ExoMars. Foto: ESA

På Europas största rymd- och flygmässa ILA i Berlin visade ESA upp en modell av ExoMars. Roboten som ska ta Europa till Mars.

En av mässans huvudattraktioner är en fullskalemodell av roboten ExoMars och en nyproducerad film som visar hur det kommer att se ut på Marsytan 2013 då den beräknas landa.

ExoMars är väldigt lik de amerikanska marsrobotarna Spirit och Oppurtunity. ESA bygger klokt nog vidare på något som man vet fungerar. Nasas ”Mars Rovers” är geologer. ExoMars är snarare en astrobiolog, med geologisk kompetens men framför allt med inriktningen att hitta liv eller spår av liv.

Mest utmärkande för roboten är borren. Ur en mindre box kan en borr arbeta sig två meter ner i sedimenten på Mars. Sedan kan instrumentuppsättningen som fått namnet Pasteur analysera material från borrhålet.

Hela missionen beräknas allt som allt kosta runt fem miljarder kronor. Nu vidtar en process där företag runt om i Europa får i uppdrag att bidra med olika delar till projektet. Huvudkontraktor är Alcatel Alenia Space i Italien.

Före ExoMars kommer ett antal andra farkoster från jorden att landa på Mars.
USA kommer redan nästa år att skjuta iväg Phoenix, en statisk landare som ska undersöka polartrakterna och de förhoppningar som finns kring vattenförekomster där. 2009 är det dags för Mars Science Laboratory – en rejält mycket större ”Rover” som kanske kan karakteriseras som en liten kemist med inriktning på att hitta organiska ämnen och i förlängningen bevis på liv. På denna farkost kommer spanska, ryska och kanadensiska instrument att monteras, så Europa är egentligen på Mars redan 2010 då Mars Science Laboratory landar.

Se den nya flashproduktionen från ESA

Berlin Air Show – ILA2006

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist