Saturnus måne mullrar

Rymdsonden Cassinis mätningar av Saturnus måne Enceladus visar att den har en aktiv geologi. Att en sådan liten himlakropp kan hålla sig het inuti, förvånar forskarna.


Det var vid ESA/Nasa-sonden Cassinis senaste mätning av Saturnus-månen som man upptäckte en typ av stora sprickor på Enceladus sydpol. Sprickorna kan vara så unga som tio år.

De nya mätningarna bekräftar vad man tidigare misstänkt – att Enceladus är geologiskt aktiv. Eftersom det är en liten ismåne, förundras forskarna.

– Det är svårt för en himlakropp så liten som Enceladus att behålla den värme som krävs för att driva den här typen av geologiska fenomen. Det här är en fantastisk gåta som vi vill lösa, säger Bob Brown på det amerikanska Arizona-Universitetet som är ansvarig för de senaste observationerna.

Det utspyende vattenkristallerna gör att Enceladus nu är vit som en snöboll och detta förklarar att tidigare observationer på jorden visat att månen blivit allt ljusstarkare de senaste åren. När Voyager flög förbi för 25 år sedan noterade man inte den typen av sprickor man nu ser.

Cassinis hemsida

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist