Sista chansen för Hayabusa

På lördag är sista chansen för Hayabusa att gå ner på asterodien Itokawas yta och få med sig material därifrån. Första försöket lyckades, trots tidigare uppgifter om motsatsen, men man kom inte så långt som till att samla in något material.


OBS: Landningsförsöket skedde natten till lördagen (felaktig uppgift tidigare). Så här gick det till:Så här gick det till:

UPPDATERING 2005-11-25: Efter att ha analyserat alla data har japanska rymdmyndigheten Jaxa kommit fram till att Hayabusa stod på asteroiden i 30 minuter i helgen. Tidigare uppgavs att den inte landat alls. Tyvärr fungerade inte den automatiska sekvensen av uppgifter, till exempel insamlandet av asteroidmaterial. Till slut gjorde farkosten en nöduppstigning som triggades automatiskt.

Trots misslyckandet skrevs historia. Hayabusa är den andra farkosten någonsin som har landat på och lämnat en utomjordisk himlakropp. Endast månlandarna har gjort det tidigare.

Natten till lördag svensk tid hoppas Jaxa kunna göra ett sista landningsförsök och denna gång få med sig asteroidmaterial. Sedan finns det inte någon markör kvar att släppa ner och styra emot och inte heller tillräckligt med bränsle för fler försök.

Om materialet singlar ner på jorden 2007 som planerat är expeditionen en gigantisk framgång. De mycket stora riskerna man har tagit med den ambitiösa expeditionen har då betalat sig mångfaldigt. Redan nu anses expeditionen vara mycket lyckad eftersom den klarat sig så långt med oprövade system som jondrivning, autonoma navigeringssystem med mera.

Eller som en amerikansk forskare uttryckte det i en intervju för Planetary Society: ”I’m a believer now”.

Nasa har tillsammans med Jaxa lagt grunden för expeditionen, men det riskfyllda operationerna vid asteroiden kör japanerna själva.

Bild: JaxaFörst förlorade asteroidsonden Hayabusa sin lilla landare ”Minerva” (bilden), sedan misslyckades den med försöket att landa på asteroiden och samla upp material från den. Troligen har den dock en chans kvar.

Allt såg bra ut när Hayabusa med sin komplexa automatiska navigeringsutrustning gick ner mot asteroiden i helgen, men med bara 10 meter kvar till ytan stannade den. Sedan gick den in i ”safemode” och brände av sina motorer tills den nådde ett avstånd på flera mil.

Detta gjorde att det redan ansträngda bränsleläget förvärrades. Just nu sitter ledningen för Hayabusa och räknar på om man ska våga göra ett sista försök. De är utåt sett positiva och glada över hur mycket som ändå fungerade. Att inte göra ett sista försök är i princip otänkbart, men för att det ska lyckas måste allt fungera.

Det yttersta syftet med landningarna är att samla in material från asteroiden och förpacka detta i små tuber som om två år ska singla ner i den australiska ödemarken. I samband med landningen skickar man ner en ”målboj” som leder Hayabusa ner mot ytan. På denna finns också 880.000 namnteckningar från rymdentusiaster världen runt.

Hayabusa och Itokawa ligger på andra sidan solen, och det tar en kvart för signaler från jorden att nå dit.

Minerva borta

Anledningen till att man förlorade den 600 gram tunga minilandaren Minerva är oklar. Man tappade helt enkelt kontakten med den lilla kuben vid landningsförsöket. Minerva skulle skicka bilder från asteroiden Itokawas yta och mäta temperaturen. Den släpptes ned 100 meter från ytan och sista kontakten är en bild som Hayabusa tog som visade Minerva som en liten prick mellan sonden och asteroiden.

Hayabusa har också vissa problem. Den ”vobblar” på grund av fel i autonavigationssystemet. Två av tre stabilisatorer är utslagna och de japanska teamet kämpar hårt för att expeditionen ska lyckas.

Mer om Hayabusa-expeditionen.

Haybusa live-bloggen

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist