Skäl till soligt humör på rymdstationen


Astronauten Steven Swansom kostade på sig ett leende och en vinkning under den första rymdpromenaden. I morgon söndag ska han upp igen.

På den internationella rymdstationens markkontroller i USA och Ryssland steg humöret betänkligt natten till lördagen svensk tid. Ett flertal kritiska problem har lösts.

Svenska medier fokuserar på revan i värmeskölden som lagades under rymdpromenaden. Jag skulle tro att den största lättnadssucken drogs när beskedet kom att de tysktillverkade datorerna i ryska modulen fungerar igen. Genom vad som kan liknas vid en bypassoperation kunde kosmonauterna på rymdstationen koppla förbi de kretsar som troligen stördes av den nya solpanelens energialstrande.

Astronauterna James Reilly and Danny Olivas ute på rymdpromenaden lyckades också fälla in en gammal solpanel – en annan kritisk detalj som skapat oro. Som grädde på moset klockades Fuglesangs kollega Suni Williams för ett nytt rekord 06.47 i morsen. Hon blev då den kvinna som spenderat mest tid i rymden.

På söndag är det dags för den sista rymdpromenaden och då ska man sätta snurr på en uppsättning solpaneler som därmed ska kunna följa solens rörelser och ge den extra energi-boost som behövs för att driva de japanska och europeiska forskningsmoduler som (förhoppningsvis) ska upp senare i år.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist