Skillnaden mellan raketer och raketer

Rymdfart och förstörelsevapen är två sidor av samma raket-mynt. Intressant nog är det just raketer som desperata totalitära ideologier är bäst på.


Bilden föreställer tyvärr inte sondraketer. Det är Qassam-raketer som palestinska islamister skjuter mot Israel. Under flera år har över 1000 raketer tillverkats och 12 civila israeler dött. Extremisterna har en enorm drivkraft när de lyckas masstillverka raketer med en räckvidd på 10 kilometer med hjälp av metallrör och hemmagjorda kemikalieblandningar under i övrigt knappa omständigheter.

Nordkorea, ett av världens absolut fattigaste länder där hundratusentals har dött i svält, har utvecklat missiler som i princip kan nå 4000 kilometer. Den ärkekommunistiska statens Taepodong-2 bygger på Sovjetunionens Scud-missil, men är en egen produkt som nu hotar Japan och till och med USA.

Alla rymdraketers moder – Nazitysklands V-2 – är det ultimata exemplet på hur människofientliga ideologier tar till raketer när de är desperata. V-2 utvecklades för att sprida terror i London under andra världskrigets slutskede.

De totalitära ideologierna islamism, kommunism och nazism misslyckas i längden med det mesta, men de är duktiga på raketer. Hur kan man vända myntet rätt och rikta denna enorma drivkraft uppåt? Kanske är det hederlig rymdkapplöpning som gör det. V-2-konstruktören Wernher von Braun ledde så småningom mänskligheten till månen via det amerikanska rymdprogrammet. När får vi en palestinsk rymdraket som kan tävla med Israels? När kan de nordkoreanska ingenjörerna hjälpa till i det sydkoreanska rymdprogrammet och tävla med det japanska?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist