Sommarens Mars-resa var hotad

Det var på håret att Nasa inte har råd att skicka Phoenix-landaren till Mars i sommar. Och nu hotar demokraterna i USA att kraftigt skära i NASA:s budget.

Mars Phoenix Lander beräknas kosta lite drygt 400 miljoner, men Nasa har bara råd att bekosta 386 av dessa. Vid ett möte förra veckan fick forskarna ändå klartecken att fortsätta. Man siktar på att skjuta iväg landaren i augusti (mer om expeditionen på Space.com).

Samtidigt kommer signaler från demokraterna i USA att man vill skära kraftigt i Nasa:s budget. Bland annat vill man använda pengarna till en global AIDS-fond, vilket får Florida-republikanen Dave Weldon att gå i taket.

Personligen tycker jag att det går att försvara pengar till rymdutforskning även gentemot sådana saker som AIDS-bekämpning. I grunden tänker folk fel när de anför just rymdutgifter som onödiga. Rymdutforskning och AIDS-bekämpning är två sidor av samma mynt – genuint viktiga för människan och vår utveckling. Hacka istället på en sån sak som stödet till amerikanska och europeiska jordbrukare som vi betalar för att dessa och inte afrikaner ska odla vår mat. Fråga varför pengar ska tas från rymden och inte från dessa vansinnigt dyra system som för länge sedan hade bekostat en människa till Mars.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist