Space Tourists – Bajkonur bakom kulisserna

Jag kan rekommendera filmen Space Tourists av många anledningar. Främst för den fascinerande inblicken i verksamheten på världens hittills främsta rymdhamn, Bajkonur Kosmodrom.

Den schweiziske dokumentärfilmaren Christian Frei speglar livet i och omkring Kosmodromen under den tid då Anoushe Ansari tränade inför att skjutas upp i rymden som världens första kvinnliga rymdturist. Frei följer Ansari ända upp i rymden där man får ta del av hennes egna filmer från vardagslivet ombord, definitivt värt att se för den som vill veta mer om hur det är att leva i rymden.

Filmen handlar annars till största delen om livet runt uppskjutningarna. I staden Bajkonur vittnar igenbommade stadsdelar om hur stor verksamheten var en gång i tiden. När Soyuz-raketen transporteras ut till startplattan knakar de betänkligt i de gamla järnvägsspåren och hela stället har en air av museum över sig, men det andas hela tiden enorm respekt och vördnad för rymdfarten.

Frei följer även skrotjägarna som åker ut på stäppen och tar tillvara på de nedfallna raketstegen och gör en plötslig utflykt till Rumänien och raketidealisterna Arca Space. Det är inte helt solklart vad han vill säga med det. Förhållningssättet till rymdfart är i grunden kritiskt, men Frei verkar bli fascinerad själv. Till slut blir filmen ändå något som lyckas ringa in lite av rymdfartens själ och den har ju också fått dokumentärfilmspriser.

Dråpligast och mest talande är scenerna där rymdturisten Charles Simonyi provsmakar den ryska rymdmaten – konserver med olika typer av kött i gele. Han håller god min inför den viktiga tilldragelsen för att inte såra de stolta rymdmattanterna, men frågan är hur länge de ryska aladåberna finns kvar på menyn i rymden.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist