”Space Vikings” erövrar världen

Plötsligt syns Copenhagen Suborbitals överallt. Uppskjutningsförsöket av raketen Heat 1x utanför Bornholm har blivit en världsnyhet från Vietnam till Brasilien.

Givetvis har även de allra flesta svenska medier tagit upp söndagens misslyckade försök att tända raketen. DN till exempel.

Det som hände var att det tog för lång tid mellan att man stängde av fönen (underbart, man använde en fön från en stormarknad för att värma ventilen) till dess att man skulle skjuta. Det flytande syret gjorde att ventilen frös.

Gruppen som jobbar med raketen har vanliga jobb som de måste tillbaka till och därför kommer nästa försök troligen inte att ske förrän nästa år, då danska myndigheter återigen kan upplåta skjutområdet utanför Bornholm.

Men man kan väl hoppas att uppmärksamheten projektet ger Danmark kan göra att det går snabbare. Genom att följa sina drömmar och ha roligt samtidigt lyckas entusiasterna i Copenhagen Suborbitals väcka upp en hel världs latenta fascination för rymdfart. Deras projekt har fått större spridning än någon PR-byrå någonsin hade kunnat åstadkomma. Tillsammans med SpaceX, Virgin Galactic och andra energiska och påhittiga människor har de satt en boll i rullning.

Amerikanska mediers påhittiga ”Space Vikings” spiller dessutom över på oss svenskar. Kanske något för Spaceport Sweden eller andra att spinna vidare på?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist