Spaceport Sweden invigs 26 januari

Virgin Galactics första europeiska bas för rymdturism blir Sverige och Kiruna. I ett pressmeddelande bjuder man in till invigningen av Spaceport Sweden den 26 januari.

Virgin-koncernens omstridde chef Richard Branson tycks enligt programmet inte vara med, men man vet ju aldrig. Näringsminister Maud Olofsson och potentater från Kiruna och rymdbranschen är i allafall där.

Det verkar inte ha varit något svårt beslut för Virgin Galactic att välja Kiruna framför exempelvis skotska intressenter. Ishotellet i Jukkasjärvi några mil från Kiruna kommer självklart att erbjuda den exotiska lyx som krävs när man betalar en miljon för en biljett. Det finns också god chans att uppleva – till och med flyga igenom – norrsken med Space Ship 2.

Man kommer att starta och landa på Kiruna flygplats, men närheten till Esrange gör att man har den nödvändiga infrastrukturen för att ladda om raketmotorn och utföra annan service.

Spaceport Sweden ägs gemensamt av Rymdbolaget, Luftfartsverket, Ishotellet och Kirunas utvecklingsbolag Progressum. Virgin Galactic planerar ytterligare rymdhamnar runt världen, men för närvarande har man bara Spaceport Sweden, Spaceport America i New Mexico och rymdfarkostens tillverkare Scale Composits hemmaflygplats i Californien.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist