Spekulationer om kinesisk rymdstation

När kapseln med de kinesiska astronauterna Fei Junlong and Nie Haisheng tog mark på slätterna i norra Kina på söndagen, fortsatte modulen i omloppsbana. Kanske är det början till en kinesisk rymdstation.


Foto: XinhuahNär kapseln med de kinesiska astronauterna Fei Junlong and Nie Haisheng tog mark på slätterna i norra Kina på söndagen, fortsatte modulen i omloppsbana. Kanske är det början till en kinesisk rymdstation.

I Kina är de båda astronauterna stora hjältar. Det var förra veckan som uppskjutningen skedde. Bara timmar efter landningen berättade ansvariga för rymdprogrammet att nästa uppskjutning med människor ska ske 2007.

Då vill kinserna att tre astronauter, varav en kvinna, ska försöka sig på både rymdpromenader och dockning. Kina sänder regelbundet upp satelliter och den kretsare som användes av de båda astronauterna ligger kvar i omloppsbana.

Kina har också annonserat att man siktar på att 2010 ha ett eget laboratorium i omloppsbana. Det skulle i så fall kunna byggas av de förhållandevis enkla moduler som under den flygning testades för första gången. Det är dock inte heller omöjligt att Kina går med i samarbetet kring den internationella rymdstationen ISS.

Det kinesiska programmet för människor i rymden kommer av allt att döma få större resurser framöver. Landet utvecklas snabbt, men det ligger stora ekonomiska och sociala spänningar under ytan i kommunistdiktaturen. Det gensvar som rymdsatsningen mött på gatan i Kina utnyttjas nu till max av de styrande till att skapa uppslutning och sammanhållning.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist