Spirit laddar upp tack vare vindfenomen

Den äldsta av Nasas ’Marsbilar’, Spirit, har fått allt svårare att ladda batterierna på grund av lager av damm på solpanelerna. En minitromb tycks dock ha rensat bort dammet. Nu laddar batterierna som förr igen.


Trots att Mars atmosfär är ytterst tunn kan det bildas vindar – och till och med små tromber, eller ’dust devils’, som de heter på amerikanska. Bilden från Spirits kamera (NASA) visar en sådan liten ”elefantsnabel” i Spirits närområde. En liknande antas ha träffat den lilla farkosten och dramatiskt ökat solpanelernas förmåga att skapa energi.

Efter över 400 dagar på Mars har ett av de största problemen för Spirit varit panelernas allt sämre effekt. Mer än en gång har forskarna låtit Spirit stå och ladda upp sig istället för att fortsätta forska. Men Mars är vänlig mot åtminstone dessa besökare. Ett vindfenomen har borstat det värsta dammet av solpanelerna och Spririt kan se fram emot mer intensiva uppdrag utifrån den kulle där den tagit sig upp.

Tidigare har den amerikanska marssatelliten Mars Global Surveyor fått syn på minitromberna och det var känt att de var vanliga just i Gusevkratern, där Spirit befinner sig. Nu har vi också en bild på hur vindfenomenet ser ut från ytan.

De båda Marsbilarnas ”officiella” hemsida

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist