Studenternas egen satellit

För första gången har en satellit helt och hållet byggd av studenter lämnat jorden. Den lilla Sseti Express fick lift med en annan satellituppskjutning från Cosmodrome i Ryssland. Och nästa steg för studenterna är en månlandare.


Foto: NASAPå torsdagmorgonen lyfte Sseti Express. Världens första satellit byggd av studenter.

Hundratals studenter från 23 universitet i 13 länder i Europa var med om att konstruera satelliten. Från Sverige deltog bland annat studenter från Luleå. Utvecklingsteamen höll kontakt med varandra med hjälp av internet och trots bristen på erfarenhet och avstånden var satelliten klar på 18 månader.

– Det är helt otroligt. Vi har jobbat hårt de här 18 månaderna och att komma så här långt, att se vår satellit fastsatt på raketen, det är en fantastisk känsla, sa projektledaren Neil Melville till BBC strax före start.

Satelliten kallas för mikrosatellit och är bara 52 kilo tung. I den får tre experiment och en kamera plats. Dessutom kommer den att användas för att hantera radioamatörers signaler. Radioamatörer får också delta i tävlingar och till exempel visa att de har bättre koll på satelliten än ledningscentralen i danska Ålborg.

Sseti kommer att fortsätta. Flera mikrosatelliter planeras. Genom att starta motorn på Sseti Express och ge den en liten skjuts mot månen övar man också för framtidsdrömmen. Att inom några år konstruera en månlandare.

SSETI (Student Space Exploration and Technology Initiative) är ett projekt som leds av ESA. under överinseende av ESAs utbildningssektion.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist