Sunis rymdmara

Christer Fuglesangs kompis och kollega Suni Williams sprang inte bara rymdmaraton häromdagen. Hon kommer troligen att få en förlängd vistelse på rymdstationen ISS.

Orsaken är problemen med rymdfärjan Atlantis som skulle lyfta i mars, men vars bränsletank skadades i en hagelstorm. Atlantis lyfter troligen i juni. Det gör att Endeavours planerade resa i juni skjuts fram till augusti. Det var på Endeavour som Suni Williams skulle återvända till jorden.

Stötestenen är den strålning som Suni Williams utsätts för när hon förlänger vistelsen i rymden och Nasa utvärderar saken just nu. Själv säger Suni Williams att det inte spelar någon roll när hon kommer tillbaka.

– Jag låg i flottan och fick många gånger förlängda eller förkortade uppdrag. Jag stannar gärna i rymden. Jag åker gärna hem.

Hon är också van vid att springa maraton och ville delta i Bostonmaran som gick av stapeln i helgen. Och det gjorde hon. På löpbandet på ISS. Medan kollegorna låg och sov sprang Suni under drygt fyra timmar. I mål var hon trött och sårig av den upphängning som håller astronauterna mot löpbandet. Men lycklig:

– ”I’m done! Woo hoo!”

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist